Beültetés – implantáció

Tájékoztató Fogbeültetés (implantácio) végzéséről

Sok weboldal örök garanciát, 100%-os sikert ígér, de ezeket megfelelő kritikával kell fogadnia az alábbiak miatt

Ha fog implantátum beültetésére készül, Önnek a sebészeti beavatkozás előtt a következő információkat kell kapnia a beavatkozás módjáról, a gyógyulás folyamatáról és a lehetséges kockázatokról, így Önnek lesz ideje áttekinteni és megbeszélni ezeket (bármilyen ismeretlen orvosi kifejezést is beleértve) az Ön orvosával.

Önnek kell dönteni a kérdésben, hogy elfogadja-e a beavatkozás előnyeivel együtt járó kockázatokat is.

Betegségről

A fogazat elvesztése az esztétikum miatt pszichés panaszokat, másrészt emésztési zavarokat, illetve a hangképzés, beszéd megváltozását okozhatja. Gyakran fordul elő ennek kapcsán önbizalomvesztés, rendellenességek a társkapcsolatok kialakulásában, táplálkozási szokások, kedvenc ételek megváltozása. A felsorolt eltérések korrigálhatók implantátum beültetésével történő rögzített fogpótlással.

Megfelelő előkészítés után, a páciens által választott fogpótlás típust alkalmazva, a megfelelő méretű és számú implantátumot ültetjük be, amelyre a fogpótlást építjük.

Műtét előtti teendők

Betegvizsgálat, konzultáció során a páciens tükör előtt elmondja elvárásait, milyen eredményre számít, a fogorvos pedig a lehetőségeket, a várható legjobb eredményt.

Fontos a korábbi betegségek ismerete, az esetleges komplikációk kivédése céljából. Nem végezhető el erős dohányzás, vérzékenység, állcsontokon észlelhető csontritkulás, biszfoszfonat tartalmú csontépítő gyógyszerek szedése, rossz száj higiénia, bizonyos csont betegségek, daganatok miatti sugárkezelés, túl kevés csont, idegi bénulások, még növekedésben lévő szervezet (gyerekkorban), terhesség, immunhiányos állapotok esetén.

Elővigyázatosan alkalmazható hiánybetegségekben, sebgyógyulást befolyásolható betegségek esetén (cukor, vese, pajzsmirigy betegségek). Átmenetileg halasztani kell a beavatkozást gyulladás és bizonyos fogágy betegségek esetén.

Panoráma rtg, ha ez nem zárja ki az implantációt CT, és dokumentáció. Ha altatásra érkezik, előtte éhgyomorra kell maradnia a kezdés előtt 6 órával az esetleges félrenyelés (aspiratio) elkerülésére.

Műtét

A műtétet helyi érzéstelenítésben vagy ritkán, paciens kérésére altatásban végezzük. A fogászati beavatkozások alatt szükség van a páciens együttműködésére, szájának megfelelő nyitására, fejének esetleges elfordítására, ezért ritkán altatunk.

A műtét lényege az implantátum állcsontba ültetése. A fogbeültetés egyidős a fogászattal, de áttörő, tartós eredményt adó módszer csak kb. 40 éve létezik. A fogászati implantátumokat az elvesztett fogak helyére ültethetjük be, melyek egyenértékűek a lecsiszolt fogakkal. Erre építhetjük a pótlást. Ez lehet egy beültetett fog is egy ráragasztott koronával, de teljes fogatlanság esetén lehet velük pótolni a fogsor egészét is megfelelő számban beültetve.

Általános szabály, hogy a gyengébb, szivacsosabb felső állcsontba 8 db, az erős, kompakt alsó csontállományúba 4 db szükséges. Így nincs szükség kivehető protézisre. Felhasználhatóak kevés számú saját fog esetén a sor kiegészítésére az erősebb alátámasztású hidak készítésére.

Implantátumok

Két fő rendszer terjedt el:
egyreszes-implantatum
I. Ún. ”egyfázisú, egyrészes” kompressziós csavar implantátum rendszer (K.S.I.).
Egyfázisú, mert beültetés után azonnal, egy hét alatt hidat tudunk rá készíteni, nincs várakozási idő és újabb beavatkozás. Egyrészes, mert a csavar egy tömbből áll, nem szétszedhető.

Igény esetén panoráma röntgen, CT és fizikális vizsgálattal megállapítjuk a páciens csontrendszerének alkalmasságát fogbeültetésre és felállítjuk a kezelési tervet a lehetőségek alapján. A kezelés első alkalmával helyi érzéstelenítésben vagy kérésre altatásban beültetjük az implantokat és lenyomatot veszünk.

Ez alapján készíti el a fogtechnikus a rögzített fogpótlást. Mindez egy héten belül lezajlik.

II. Ún. „többrészes, kétfázisú” implantátum rendszerek.
Kétfázisú, mert az első alkalommal az íny felvágásával az implantátum alapját képező részt ültetik be, majd az íny sebét zárva három- hat hónapos várakozás következik. Ez alatt ideiglenes pótlást visel a páciens, amely egy kivehető protézist jelent.

Rtg-vel ellenőrzött gyógyulás után a második fázis következik, az állcsontból kiálló részt helyezik be még egy műtét árán. A kiálló részekre készíthetjük a hidat. Több részes, mert áll a műgyökérből, gyógyulási csavarból, íny-formázó ideiglenes nyakrészből, felépítményből, felépítményt rögzítő csavarból.
tobbreszes-implant
Drágább a több rész, a két műtét és az ideiglenes kivehető miatt, mint az előző rendszer, időben hosszabb (fél évvel) a végleges eredményig, több a szövődmény lehetősége és a pacienst érő stressz is, de mégis ez az elterjedtebb hazánkban.

Kezelési terv

Műtét. A konkrét esetre vonatkozót lásd külön dokumentumon.

Általános tudnivalók a tervről

A teljes megértésen alapuló tájékoztatás során az implant és így a műtét típusát, radikalitását a paciens választja ki, ekkor határozzuk meg az implantok számát, tervezet helyeit, a rögzítet, részleges kivehető fogpótlás kiterjesztését, tervezett helyét. Az injekció beadása feszítő-szúró fájdalommal jár, ez azonban pillanatok alatt megszűnik, az állcsont elérzéstelenedik.

A beteg csak azt érzi, hogy a műtéti területen munka folyik. A műtét közben az operáló orvos és beteg között a kommunikáció folyamatos és szokásos. Helyi érzéstelenítésnél néhány órás megfigyelés után, narkózist követően egy nap után kísérővel otthonába engedjük.

Az otthoni ápolás megszervezése, az utasítások betartása a páciensre illetve hozzátartozóira hárul.

Kezelési terv, műtét alternatívái: Nincsenek.
Gyógyulási kilátások: Jók, egy napos pihenés általában elég. Szövődmény esetén annak fajtájától és súlyosságától függ.

A műtét utáni tudnivalók

A műtétnél beadott helyi érzéstelenítő hatása néhány órát tart, utána fokozatosan visszatér a fájdalom, ez azonban tablettás fájdalomcsillapítókkal eredményesen csillapítható. Az érzéstelenítő injekció hatásának megszűnte előtt egy fájdalomcsillapító tablettát vegyen be a fellépő sebfájdalom enyhítésére.

Ha fájdalma lenne egy-két nap múlva is, keresse fel ismét rendelőnket. A varratokat a negyedik napon távolítjuk el. A műtét után néhány napos otthoni pihenésre feltétlenül szükség van. Ez ágynyugalmat jelent, 3 napig kissé megemelt felsőtesttel, több párnával kell feküdni, aludni. A negyedik naptól laposan is fekhet.

Ekkor már könnyű fizikai aktivitás megengedett, séta, ülő vagy szellemi munka is. Kerülni kell minden vérnyomás emelkedéssel vagy a fej vérbőségével járó tevékenységet, hajolgatást, nehezebb súly emelését, csípős, fűszeres étel fogyasztását stb. Első 1-2 nap lehet jegelni, napi néhány alkalommal 10-15 percig a műtött területet. Intenzívebb mozgás, nehéz fizikai munka, sportok, általában a 14 nap után végezhetőek.

Milyen szövődményei lehetnek a fogbeültetésnek

A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok alkalmazása esetén is előfordulhat vérzés, sebfertőzés, sebgyógyulási zavar, esetleg igen kis kiterjedésű csontelhalás, érzékelés megváltozása.

Speciális veszélyek

Az implantátum törése:
Az implantátum tönkremehet sebészeti eszközök okozta sérüléstől, traumától, vagy bizonyos idő után magától a viselésétől. A törés az implantátum nyaki részénél szokott bekövetkezni, itt a legvékonyabb, itt érik a legnagyobb ún. döngető erők. Eltávolítani csak műtéttel lehet. Az állcsont törése: Az orvosi beavatkozás következtében fellépő erők törhetik a gyengébb állcsontot, helyreállító műtét válhat szükségessé az egyszerű sínezéstől kezdve csontátültetésig.

Kapszula és granulációs szövet képződés:
A hegszövet, ami normálisan képződik az implantátum körül, lehet tömegesebb is a szervezet reakciójától függően, ez feszességet, fájdalmat, és súlyos esetben az implantátum eltávolítását is okozhatja. A standard röntgenvizsgálat megzavarása: Az implantátum zavarhatja az adott testtáj tumorainak korai felismerését a szövetek egy részének takarásával. A standard rtg. eljárások nem mindig alkalmazhatóak implantált régióknál. A röntgent végző orvost minden estben tájékoztatni kell az implantátumról. Az orvosoknak ismerni kell az implantátum környezetében végzett vizsgálatok speciális technikáit.

Meszesedés:
Ritka esetben mész rakódhat le az implantátumot övező szövetekben. Ez keménységet és fájdalmat okozhat. Ez a mészlerakódás hasonló például szájüregrák korai fázisával összefüggő mészlerakódáshoz.

Az érzékelés megváltozása:
Az implantátum megváltoztathatja az érzékelést, időlegesen vagy véglegesen.

Kilökődés:
Ritka esetben az implantátum áthatolhat a környező szöveteken és a felszínre kerül. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha a fedőszövetek már sérültek, vagy a vérkeringés hiányában sérülnek meg, ami egyéb betegségek kapcsán fordulhatnak elő: cukorbetegség, érszűkület, érelmeszesedés, dohányzás, autoimmun betegség érkárosító hatásai kapcsán.

Az implantátum eltávolítása:
Implantátumát ne tekintse életre szólónak, sebészeti módosítás, beleértve az implantátum eltávolítását és pótlását, bármikor indokolt lehet. A fent leírt komplikációk bármelyikének az orvosi megoldása indokolhatja az implantátum eltávolítását.

Kutatás a nem ismert veszélyek vonatkozásában. A fent leírt ismert veszélyeken túl további kérdések merülnek fel, vajon az implantátumok okozhatnak-e rákot, vagy autoimmun betegséget, különösen a környező szövetek elváltozását. Egyes páciensek esetei felvetik a lehetséges összefüggést az implantátumok és a környező szövetek elváltozása között.

Vezető orvosok köztük szájsebészek, reumatológusok, és az American Medical Association hangsúlyozzák, hogy erre nincs tudományos bizonyosság. Erre irányuló kutatások eredményei nem mutatnak összefüggést az implantátumok és a rák, vagy a környező szövetek elváltozása között. Az Egyesült Államokban már a hatvanas években alkalmaztak egyfázisú, egyrészes implantátumokat. Európában harminc éve kezdték, tizenöt éve váltak igazán elterjedté.

Az azóta felhalmozott tapasztalat, után követés, klinikai és röntgen vizsgálatok, a nagyszámú elégedett páciens igazolja sikereit.

Protézis rögzítése gömbfejű implantátummal

Gömbfejű implantátumok használhatóak kivehető protézisek rögzítésére, ha nem akar jelentősebb összeget áldozni a teljes fogsor fixre történő cseréjéhez, vagy egyszerűen csak idegenkedik a nagyobb számú fogbeültetéstől, de a ragasztásnál lényegesen erősebb rögzítést szeretne.

Ebben az esetben két implantot kell beültetni a szemfogak helyére, ezek gömb alakú végére pattintható a pótlás alaplemezébe épített sapka. A fogsor kivehető, de rögzítettsége erőssé válik.

Első két képünkön a fogatlan alsó állcsont beültetés előtt, majd a frissen behelyezett két gömbfejű implant:

Az elkészített patent-sapkákat tartalmazó alsó protézis felülről és alulról:

Jól megfigyelhető az alaplemezbe épített két kis patentsapka, amelyek a gömbfejre pattintva megakadályozzák az alsó fogsor elmozdulását.

A beültetéstől számítva mindez tíz nap alatt elkészülhet (lásd beültetésnél leírtakat). Arra alkalmas esetben a fogsort nem kell újra cserélni, a meglévőbe is beépíthetőek a patentsapkák, így csak a két implantot kell fizetnie. A felső protézissel is elvégezhető a rögzítés.