Orvosi tanácsok fogeltávolítás után

Az eltávolított fog okozta seb gyorsabban gyógyul, kevesebb kellemetlenséget okoz, ha a következő tanácsokat megfogadja.

Fájdalom

Az érzéstelenítő injekció hatásának megszűnte előtt (kb. egy óra a beadást követően) egy fájdalomcsillapító tablettát vegyen be a fellépő sebfájdalom enyhítésére. Túlzott fogyasztásuk esetleg szédülést, hányingert, rosszullétet eredményezhet, ugyanis a gyógyszer nagyobb mennyiségben már méreg. Ha fájdalma lenne egy-két nap múlva is, keresse fel ismét rendelőnket.

Figyelem: A fájdalomcsillapító nem lehet Aspirin vagy Ibuprofén, mert gátolják a véralvadást! Ha mégis szükség lenne rá, acetaminophen tartalmúak ajánlottak.

Vérzés

Ha utóvérzés lépne fel, tampon ráharapásával csillapítsa! Erre alkalmas a gyógyszertárakban kapható steril mull lap, mely összehajtogatva a sebre helyezhető és ráharapással helyben tartható. Csak a seb felszínére szabad tenni! A vérzés ennek hatására normális körülmények között néhány perc alatt megszűnik. Ha a tamponra harapás hatására nem szűnik meg, azonnal keresse fel fogszakorvosát vagy rendelés befejezése után szájsebészeti (fej-nyak sebészeti) ügyeletet.

Fogeltávolítás után egy-két napig ajánlatos magas párnán feküdni. A fogeltávolítás okozta seb miatt bővebb a nyálelválasztás, s ez a nyál esetleg rózsaszínű lehet, ez még nem jelent vérzést. A sebet öblögetni semmivel sem szabad! A sebet ne szívogassa, semmilyen eszközzel ne piszkálja! A sebből néha kis állcsontdarabka távozhat, ami a fog kilazítása során minden esetben letörik, hisz a fog az állcsontba van ágyazva és több gyökerűek esetén a gyökerek között kis csont lemezkék is vannak. Ezek könnyen távoznak, de ha nem, a fogorvosához forduljon ismételten, nehogy erőltetésük újabb vérzést indítson el.

Figyelem: Ezek nem bent hagyott gyökerek, mert minden esetben ellenőrizzük, hogy a fog egészben kint van-e! Szájon át szedhető vérzéscsillapítókra, ha Ön nem vérzékeny, általában nincs szükség, homeopátiás készítményeken kívül (pl. Arnica montana 3×5 szem/nap) mást ne szedjen orvos utasítása nélkül.

Táplálkozás

Az érzéstelenítő hatása alatt, kb. 2 óra, ne étkezzen. Az érzéstelenítő hatás elmúlta után is csak az ép oldalon szabad rágnia, lehetőleg jól, könnyen emészthető ételeket. Tejet, tejes ételeket a gyors erjedésük miatt nem ajánlatos fogyasztani, alkoholt sem, mert nem fertőtlenít, hanem vérzést válthat ki. Dohányzást is mérsékelnie kell. Kalória-vitamin dús ételeket fogyasszon, a koplalás legyengíti, lassítja a sebgyógyulást.

Szájápolás

Fogeltávolítás után is fontos a gondos szájápolás, már másnap is kell fogat mosni! Minden étkezés után mosson fogat, még a seb mellett lévő fogait is súrolja le. A sebet ezzel nem sérti meg. Végezze a seb mellett óvatosan, megszűnik a seb okozta kellemetlen szájszag és az esetleges ínygyulladás. Ha a sebet varrták, 4-6 nap múlva távolítják el a varratot.

Szövődmény

Ha gyulladásos területről távolították el beteg fogát, esetleg hidegrázás, láz léphet fel. Ha ez 38 Celsius-fok, vagy magasabb, vegyen be lázcsillapítót. Ha a fogeltávolítás előtt is meglévő arcduzzanata fokozódna, vagy utána kezdődne, vagy más egyéb addig nem lévő panaszai lennének, azonnal keresse fel orvosát vagy szájsebészeti ügyeletet! Minden kellemetlen szövődmény bekövetkezte esetén bizalommal forduljon kezelő szakorvosához, aki tanácsokkal, szükséges utókezeléssel segíti panaszai megszűntetését.