Az Ön mosolya gyakran az első dolog, amit az emberek észlelnek Önről. Ha ez tiszta és ragyogó, a legjobb szövetségese a társadalmi alkalmakkor. Egy káprázatos mosoly nagyon vonzó és egészséges, jól ápolt benyomást biztosít. De a fehér fogazat több mint esztétikai kérdés. Több önbizalmat és pozitívabb közérzetet is nyújt.

Fogak természetes színe

A zománccal borított fogkorona színe veleszületetten meghatározott, kékesfehértől a sárgásbarnáig változhat. Az elülső fogak a rágó éli harmadban világosabbak, mint a nyaki harmadban. Az alsó fogak világosabbak a felsőknél. A szemfogak 70%-ban sötétebbek, mint az előttük és mögöttük lévő fogak. Az életkor növekedésével a fogszín sötétebbé válik, a rágó élek zománcának kopásával az alatta lévő sötétebb dentin jobban áttűnik. Fontos tudni, hogy nem fehéríthetjük a genetikailag meghatározott színénél világosabbra, valamint a túl fehér fogak is mesterkéltnek tűnhetnek. Minden egyénnek más színű foga van.

A fogak elszíneződése

A fogak felszínén főleg a fognyak és az íny találkozásánál folyamatosan képződnek lágy, alig észrevehető felrakódások baktérium telepekből. Savas bomlástermékeikkel fogszuvasodást és íny betegségeket okoznak. Fogmosással és fogselyemmel, antibakteriális szájvíz használatával könnyen eltávolíthatóak. Ha nem megfelelő a tisztítás, a telepekben sók, kalcium, foszfor rakódik le, fogkő alakul ki, amelyet már csak a fogorvos tud eltávolítani.

fogfeherites1

Tippek a fogak fehéren tartására

Étkezés

Csökkenteni a magas cukor tartalmú ételeket.
Több gyümölcs is elszínezheti a fogakat: Meggy, málna, szeder, ugyanígy vörös bor, kávé, tea, dohányzás, mustár, paradicsom, szója, curry szósz. A savas ételek, citrom feltárják a fogzománc pórusait elősegítve a szennyező anyagok penetrációját annak belsejébe. A túl hideg vagy meleg ételek szintén tágítják a pórusokat. Az ellátatlan fogszuvasodás a fog elhalásához és sötét szürkévé válásához vezet. Gyógyszerek közül főleg a tetracyclinek okoznak szürkés elszíneződést.

Fogmosás

A legfontosabb a fogak fehéren tartásához. A helyes irányú fogkefe használat a körkörös és függőleges mozgatás. Kerülni kell a vízszintest, mert irritálja az ínyt, a bakteriális felrakódásokat nem távolítja el, a fognyakat kikoptatja. Minimum 3 percig tartó fogmosás hatásos, ennyi idő kell a fogak valamennyi felszínének eléréséhez, korrekt megtisztításához.

Napi rendszerességgel felkelés után, étkezéseket követően és lefekvés előtt kell fogat mosni, valamint amikor szükségét érzi a friss leheletnek. Étkezések után 15 percen belül a leghatásosabb a baktérium telepek kialakulása ellen. Érdemes fogkrém nélkül az ínyt és a nyelvet is átmasszírozni a jobb vérkeringés miatt.

Mindig legyen Önnél fogkefe és krém, a munkahelytől a kirándulásokon át, hogy a szájhigiéniáját fenn tudja tartani. A fogkefe legyen kicsi és anatómiai kiképzésű, hogy a fogak minden részét el tudja érni, a sörték nylonból készüljenek kerek véggel, így nem károsítják az ínyt.
Mindig szárazon tároljuk a baktériumok túlélésének megakadályozására, 3 havonta cseréljük ki. Elektromos fogkefe a leghatásosabb. A fogkrém tartalmazzon fluort, beépül a zománcba erősítve azt.

Fogselyem használatával a fogak közül lehet az ételmaradékokat eltávolítani, szájvízzel a baktérium számot csökkenteni.

Rendszeres fogorvosi ellenőrzés

Félévente érdemes átnézetni fogainkat orvosunkkal még akkor is, ha nem észlelünk problémát. A rendelőben lévő színskálával rendszeresen összehasonlítva árnyalatnyi különbségek fedezhetőek fel már fél év alatt is. Kezdődő, még fájdalmat nem okozó szuvasodások láthatóak el, fogkő eltávolítás, szájüregi szűrés, ha szükséges, tájékoztatás a különböző fogfehérítési eljárásokról.