Fix (rögzített) pótlások: hidak, koronák

A fogak feladatai a rágás, részvétel a beszédhangok képzésében és esztétikai szerep.

A fogpótlások feladatai a fentiek helyreállítása.
Az ideális fogpótlás nem károsítja a maradék fogazatot, ínyt, a szájüreg egyéb részeit, megelőzi a foghiány későbbi következményeit (például állcsont túlterhelése, maradék fogak dőlése, vándorlása stb.).

Nem rontja a száj higiéniáját, öntisztuló vagy könnyen tisztítható. Legjobb anyagok erre a fogászat számára kifejlesztett fémötvözetek és porcelánok.

A fix pótlások közös jellemzői, hogy a lecsiszolt fogakhoz vagy beültetett implantátumokhoz cementtel rögzítettek, csak a fogorvos tudja eltávolítani, de ezt követően már nem lehet újra felhasználni őket.

Koronák

Cementtel rögzítve borítják a lecsiszolt fog felszínét. Anyaguk lehet fém, műanyag, porcelán.

Hidak

A hiányt pótló műfogakat a maradék lecsiszolt fogakra vagy az azokat helyettesítő implantátumokra rögzítjük. 14 éves kor alatt nem készíthető, a fogak még nem érték el teljes hosszúságukat. Pótolhatunk vele egy fogat is, ekkor 3 tagú, de 14 fogat is, ha a pillérnek felhasználható fogak megfelelő elhelyezkedésűek, vagy fogbeültetéssel helyettesítjük őket a kivehető pótlás elkerülésére.


hid-felepiteseLenti ábránkon bal oldalon egy 14 tagú porcelán ún. körhíd látható, melyről a porcelánt lepattintottuk, hogy látható legyen a vázat adó fém hídtest is. Jobb oldalon egy műanyag híd helyezkedik el, melyen a rágó felszín nincs leplezve, mert a rágó erőket a műanyag nem viseli el. Csak az ajak felőli felszín leplezhető, az esztétikai eredmény rosszabb, mint a porcelánból készített esetében.

hidak