Kivehető pótlások, protézisek

A fogak feladatai a rágás, részvétel a beszédhangok képzésében, esztétikai szerep, mely legutóbbi teljes foghiány esetén már csukott szájnál is látható, az arc beesett, ráncos. A fogpótlások feladatai ezek helyreállítása. Az ideális fogpótlás nem károsítja a maradék fogazatot, ínyt, a szájüreg egyéb részeit.

Megelőzi a foghiány későbbi következményeit (állcsont túlterhelése, maradék fogak dőlése, vándorlása stb.). Higiénikus, öntisztuló vagy könnyen tisztítható (kivehető, mosható).

Legjobb anyagok erre a fogászat számára kifejlesztett fémötvözetek, porcelánok, műanyagok.

Közös jellemzőik, hogy a protézisek könnyen eltávolíthatóak a paciens által is és újra használhatóak. Nagyobb helyet foglalnak el a szájban, mint a természetes fogak, mert lesorvadt állcsontot, ínyt is pótolnak alaplemezükkel.

Részleges protézisek (részleges foghiányt pótoló):

A fogak anyaga lehet porcelán vagy műanyag, a műíny csak műanyag. Az alaplemez lehet műanyag (tisztán vagy fémhálós erősítéssel), vagy lehet fémöntvény. A kapocs lehet drót, öntvény, vagy előre gyártott beépíthető precíziós rejtett alkatrész.

Teljes foghiányt pótoló protézisek

Részei megegyeznek (kapcsok nélkül persze) az előzőével. Itt a rögzítést az alaplemez tapadása biztosítja az ínyhez, mint a konyhai tapadó korongok. Nem jelent biztonságos kapcsolatot.

Lehetőség van mind a részleges, mind a teljes protézis esetében fogbeültetéssel hidat készíteni. A beültetett implant mint lecsiszolt fog pillérként szolgál a híd számára. Ezzel lehetőség nyílik a kivehető protézis cseréjére fix pótlásra, cementtel rögzített hídra.